Skip to main content

Цветови Решения за Фасади

Декориране на Къщи с Орнаменти

Фасадни Решения и Дизайн

Традиции във Фасадните Цветове

Оцветяването на фасадата е определящо за нейното възприемане. Традициите в това отношение са разнообразни. Характерни за Европа са бяла, охра или тъмно червена фасада на основата на естествените пигменти. Съвременното развитие на производството на бои позволи използването на голяма палитра в пастелни или наситени тонове.
Модерно Фасадно Решение в Бяло

Модерно Фасадно Решение в Бяло

Осветяване на Цветовете на Фасадата

Осветяване на Цветовете на Фасадата

Модерни Решения в Сиво и Бяло за Фасадна Декорация

Модерни Решения в Сиво и Бяло за Фасадна Декорация

Класическо Испанско Цветово Решение

Класическо Испанско Цветово Решение

Традиции във България и Русия

Внимателното избиране на основния тон се определя най-вече от стила на къщата, вида и цвета на покрива. Бялата мазилка, съчетана с дървени елементи, е основата на българската народна архитектура. В Русия и Скандинавия дървените обшивки са украсявани в червено покритие от железен окис – евтина за времето боя, а по-богатите си позволявали жълта боя, характерна и за обществените сгради. Затова построените в София след Освобождението държавни институции имат такива здания.
Фасадно Цветово Решение в Жълто и Охра

Фасадно Цветово Решение в Жълто и Охра

Фасадно Цветово решение в Розово и Бяло

Фасадно Цветово решение в Розово

Традиции във Италия и Великобритания

Традицията в Тоскана и Рим е светла и тъмна охра, а тухлената архитектура в Италия (Болоня) и Англия заражда традицията на тъмно-червените фасади. Нежните пастелни тонове в Швеция са вдъхновени от местния розов гранит, като там и другите цветови нюанси са по-бледи. Многобройните цветове и нюанси на съвременните бои изискват добра цветова култура и усет за приложението й.
Фасадно Цветово Решение в Бяло и Червено

Фасадно Цветово Решение в Бяло и Червено

Фасадно Цветово решение в Сиво

Фасадно Цветово решение в Сиво

Основният цвят се съобразява със стила на сградата и покрива, без да се пренебрегва и обкръжението. За предпочитане е да се мисли ансамблово, което спомага всеки елемент да стои спокойно на мястото си. Ансамбълът се изгражда на основата на хармонията или в по-редки случаи на контраста, за което са необходими познания и усет. Заедно с основния цвят се определят и оцветяването на елементите по фасадата – бяла или цветна дограма, парапети, обшивка на стрехите.
Фасадна Декорация и Цветови Решения

Фасадна Декорация и Цветови Решения

При фасадна декорация, решена в два цвята, се избират два хармониращи си нюанса с еднаква интензивност. Най-добре е вторият да е изсветлен с бяло нюанс на основния цвят. Той се прилага по изпъкналите елементи, за да подчертае пластиката на фасадата.
Фасадна Декорация и Цветови Решения

Фасадна Декорация и Цветови Решения

Прилагането на по-тъмния цвят отпред е нецелесъобразно, защото деформира (сплесква) визуално сградата. Играта на формите и цветовете по фасадата следва една и съща логика. Цветните елементи повтарят обособени елементи – ризалити, напречни носещи стени, балконски парапети, подчертава се входът, пиластирите, гредите и колони. В миналото са оцветявани предимно колоните.
Дървени Перголи и Декорация в Бяло

Дървени Перголи и Декорация в Бяло

Перголи и Дървени Греди

Сега в дизайна на фасдната декорация се подчертават и гредите, възвърнаха се перголите, които с носещите си греди и колони оформят завършващо рехаво покритие на терасите и частично на покрива. При фасади на бяла основа могат да се извадят елементи в основните цветове, което е характерно за модерните решения – балкони, сенници и други издължени правоъгълни елементи са цветовите акценти в синьо жълто, зелено. Такова решение е благоприятно за дълъг фронт, който се разбива с тези акценти.
Бурано Италия Цветни Фасадни Решения

Бурано, Италия Цветни Фасадни Решения

Бурано, Лагуната на Венеция

И накрая, пълното тържество на цветовете можем да видим в остров Бурано, лагуната на Венеция. Малкото рибарско градче е застроено с редови къщи с тесен фронт, без никаква декорация и малки прозорци, които не блестят с нищо. Тук е проведена идеята за оцветяване в пищен венециански колорит. Декораторите са направили цялостен проект на оцветяването – където редуването на контрастни или хармонични цветове е съобразено с капаците по прозорците, щорите, сенниците и входните врати, където са използвани същите цветове.
Бурано Италия Цветни Фасадни Решения

Бурано, Италия Цветни Фасадни Решения

Това селище, с няколко канала и малки рибарски жилища, се е превърнало през 21 век в цветна градина сред водата, съперничеща по своята пищност с дворците във Венеция. Бурано демонстрира силата на умело направената екстериорна декорация за преобразяване на овехтяла жизнена среда.
PS Designers

Нашият Блог

Преживявания, Впечатления и Опит
Фасади на Сгради с Фасадни Профили от Стиропор и Декоративни Орнаменти ...
Филми, Музика и Свободно Време и Интересни Факти и Събития и постижения...

  Избрани Статии

  | Обекти
  Планински Лукс с Орнаменти по Фасадата Дизайн и Фасадна Декорация за Къща ...
  | Забавно
  V като Вендета Идеите са Бронирани! В като Вендета ...
  | Обекти
  Фасадни Профили и Орнаменти Стиропор и Дизайн за Орхид Гардънс Варна Използвахме декора...

  Най-Нови Статии

  | Обекти
  Камини от стиропор PS Designers 2023 Камина от Стиропор Дек...
  | Обекти
  PS Designers СПА Пейки и Лежанки Всичко за вашия басейн и СПА Център Нашите Продукт...
  | Обекти
  PS Designers Мечтаната Фасада Декоративни Орнаменти, Профили и Колони от Стиропор Кл...