19
Декември
2016

Тадж Махал

Тадж Махал

Тадж Махал е най-извесният мавзолей в град Агра, Индия, построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Строителството започва около 1632 г. и е завършено около 1653 г.  Смятан е за най-бляскавия паметник на моголската архитектура, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 г. е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Той е смятан за една от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов. Какъв по-добър начин за доказателство пред света за любовта на един владетел към съпругата му? :) Тадж Махал представлява огромен мавзолей от бял мрамор, инкрустиран с полускъпоценни камъни (включително нефрит, кристал, лазурит, аметист и тюркоаз), образуващи сложен дизайн в техника, известна като Пиетра дура. Къщата на останките на заветната му съпруга е най-доброто архитектурно и художествено постижение, чрез перфектна хармония и отлична изработка в цяла гама от индо-ислямска гробна архитектура. Вътре в мавзолея има мраморна камера украсена с дърворезби и полу-скъпоценни камъни, помещава кенотафи и навярно истински саркофаг, съдържащ действителните й останки. Камерата лежи по-долу, на нивото на градината. Мавзолеят остава един от най-известните структури в света и зашеметяващ символ набогатата история на Индия. Шах Джахан бил член на династията ярък, управлявала-голямата част от Северна Индия от началото на 16 до средата на 18-ти век.

След смъртта на баща си, крал Джахангир през 1627, Шах Джахан за победител на горчива борба за власт с братята си и да се коронова за император на Агра през 1628. До него винаги е била Арджуманд Бану Бегум, по-известна като Мумтаз Махал ( "Избрана Един от Двореца"), за която се жени през 1612 и ценени като фаворит на трите си дами.

Знаете ли че?
Според една страшна (и най-вероятно сензационна) история, Шах Джахан и неговите слуги отрязали ръцете на архитекта на Тадж Махал и неговите работници след като конструкцията е завършена, като така се гарантира, че никога няма да се изгради още един по рода си.

Author; Минослава Минкова Categories: Дизайн

About the Author

Минослава Минкова

Минослава Минкова

Никога не казвам никога, защото няма начин да няма начин!

Leave a comment

You are commenting as guest.

 • Rating

  Екстериор

  Екстериорни декоративни орнаменти от стиропор
  - корнизи , первази и цокли , рустика и ключови камъни
 • Rating

  Интериор

  Интериорни декоративни елементи от стиропор
 • Rating

  Колони

  Колони от стиропор , облицовки за колони
 • Rating

  Основи

  Oснови за колони от стиропор - Колони
 • Rating

  Композиции

  Kомпозиции
  декорации за магазини и изложения

 • Rating

  Саниране

  Саниране и Топлоизолация
  Реставриране на сгради
 • Rating

  Контакти!

  Свържете се с нас за повече информация.