21
Май
2014

Улична Възрожденска Галерия

Стената на безсмъртните български герои във Варна

Улична Възрожденска Галерия

Във Варна с гордост можем да се похвалим, че си имаме стена на българската история! На бетонна ограда до Аспарухов мост на влизане в града ни можете да видите ликовете на безсмъртните българи, изрисувани от млади и будни хора.


Идеята за изобразяването на бележити личности от българската история на тази стена е на Сдружение "Възрожденци - Варна"

VR1

Ето и подробна информация за тях и прекрасното им начинание!

"Самите ние сме млади, патриотично настроени хора, с некомерсиална цел. Сдружението ни няма лидер, нито точна бройка – при нас е добре дошъл всеки патриотично настроен човек. Целта на нашето сдружение е пробуждането, обединението и просперитета на българския народ и Родината! Искаме да подчертаем, че ние не сме политически обвързани с партия или организация на политическа основа и НЕ целим влизането във властта. В организацията ни нямат място - лични, футболни, религиозни, политически и каквито и да било други пристрастия.

VR3

Въпреки че хората заговориха за нас след появата на ликовете на Левски и Ботев - на 18.12.2012 година – организирахме и проведохме първото факелно шествие по случай 168 години от рождението на Капитан Петко войвода в България. Въпреки лошото време малко над сто души от цялата страна посетиха града ни и взеха участие в шествието. Отзовахме се и с физически труд помогнахме на най-старото училище във Варненска област – ОУ „Христо Ботев”, село Николаевка, с което поддържаме връзка и се отзоваваме при нужда от помощ. Част от нас взеха участие в клипа на родолюбива песен, която беше готвена за първи ноември. Стараем се да напомняме за дати, свързани с Велики български личности, като принтираме и лепим ликовете им, с надежда при вида им повече български сърца да потръпнат и да помнят!

VR2

Може би най-голямата ни инициатива е "Уличната Възрожденска Галерия", или станала известна сред хората като "Стената на героите". Идеята за стената се роди съвсем спонтанно, така както се раждат всички хубави идеи. Около седмица преди годишнината от смъртта на Васил Левски на една от редовните сбирки на нашата организация, тя изплува над другите предложения за това как точно да окажем почит пред Апостола. Реши се, че най-удачното място за тази галерия е стената под така наречените “Барутни погреби”, която се намира на бул.”Христо Ботев” и ул.”Захари Стоянов” (още един довод, че именно там й е мястото). Събрахме необходимите средства и го направихме. Естествено като всяко хубаво нещо не стана лесно, но пък гордостта, която ни заля от резултата е неописуема. Доволни и горди са и самите граждани на Варна, съдейки по хилядите положителни коментари за идеята в социалните мрежи. И така един след друг се появяваха портретите на Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка, Паисий Хилендарски и Картината на робството, с който завършихме стената. Имахме за цел да нарисуваме портретите със собствени средства, както и се случи. Портретите се появяваха на стената през 1-2 месеца, именно поради тази причина. Ние сме младежи, част от нас са ученици, други работят - всеки заделяше от заплатата си или от джобните си, докато съберем цялата сума и това ни караше да се бавим, но пък на хората им допадаше, защото имаше тръпка и питане кой ли ще бъде следващия. Помощта, която търсихме беше единствено за разрешението да рисуваме на тази стена, за което получихме пълното съдействие на Общината. На стената можете да видите черно-бели портрети на ханове и царе, направени от различна - друга организация, която се е вдъхновила от нашата инициатива, кандидатствала е в общината и чрез спечелен проект бива спонсорирана от нея, чрез което се появяват.

Нашият съвет към младите хора е да вярват в България и да се стремят да приличат поне малко на хората, които са нарисувани на тази стена, по морал и достойнство."

VR5

Идеята на рисунките с цялостна концепция за представяне на бележити личности из историческата хронология от създаването на България до днешни дни е довела до въпроса: Кой е следващият? А отговорът на младежите е: Бъдещите Възрожденци! Надеждата е в младото поколение и какъв пример ще им дадем - зависи изцяло от всички нас!

VR7

С удоволствие и нескрито възхищение Ви представям техния уникален проект! Насладете се на снимките и никога не спирайте да се гордеете с произхода и историята ни!

VR9

 

VR10

VR12

VR13

VR14

Повече информация можете да намерите тук! А защо не и да помогнете в следващите проекти? ;)

Author; Пресияна Тултукова Categories: Общество

About the Author

manager

Пресияна Тултукова

Психопат под прикритието на работеща майка....

Comments (1)

 • Anonymous

  Anonymous

  22 Май 2014 at 11:06 |
  И в няколко дена тайно и полека,
  народът порасте на няколко века!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.

Twitter PS Designers

 • Rating

  Екстериор

  Екстериорни декоративни орнаменти от стиропор
  - корнизи , первази и цокли , рустика и ключови камъни
 • Rating

  Интериор

  Интериорни декоративни елементи от стиропор
 • Rating

  Колони

  Колони от стиропор , облицовки за колони
 • Rating

  Основи

  Oснови за колони от стиропор - Колони
 • Rating

  Композиции

  Kомпозиции
  декорации за магазини и изложения

 • Rating

  Саниране

  Саниране и Топлоизолация
  Реставриране на сгради
 • Rating

  Контакти!

  Свържете се с нас за повече информация.